Har du fördomar om psykisk ohälsa?
Hej du, visste du att alla människor har fördomar, både medvetna och omedvetna.
Begreppet psykisk ohälsa omfattar flera olika tillstånd, från lätt oro eller nedstämdhet till depression och allvarliga psykiatriska tillstånd. Lätt och övergående till långvariga som påverkar funktionsförmågan.
Psykisk ohälsa har genom historien varit tabubelagt. Förr trodde en att människor med psykisk ohälsa drabbats av mörka krafter såsom onda andar eller demoner.
Svårigheterna att förstå vad psykisk ohälsa faktiskt är har lett till fördomar, rädsla och missuppfattningar.
Att beskriva hur det känns att må psykiskt dåligt för någon som aldrig har upplevt det är mycket svårare än att förklara hur ont det gör att få en revbensfraktur.
Att gå till en psykiatriker är fortfarande inte lika accepterat som att gå till en allmänläkare och forskning tyder på att attityden gentemot personer med psykisk ohälsa fortfarande är negativ på sina håll.
Självstigmatisering är när en person som mår psykiskt dåligt tar till sig fördomarna som finns i omgivningen. En accepterar att psykisk ohälsa är något skamfullt som bör hållas hemligt.
Många som lider av psykisk ohälsa på ett eller annat sätt vågar inte berätta om sina problem utan lider i stället i tysthet.
Människor med psykisk ohälsa ses av vissa som mindre värda, det vill säga att människor har negativa attityder och diskriminerande beteende.
Media bidrar till att diskrimineringen ökar. Om ett brott begås av en gärningsperson som lider av psykisk ohälsa får det fokus och ord som till exempel galning används ibland.
Fördomar om psykisk ohälsa
💛 Psykiskt sjuka människor kan inte tillfriskna.
🧡 Psykisk ohälsa beror på svaghet.
💚 Det är bara att rycka upp sig.
🤎 Du är bara lat.
💙 Du ser inte ut att ha psykisk ohälsa.
När människor agerar utifrån sina fördomar kan det eskalera från hatfulla kommentarer till diskriminering, våld, konflikt, krig och folkmord. En person som är fördomsfull mot en grupp är det ofta också mot andra grupper, det vill säga generaliserad fördomsfullhet.
Vad kan du då göra för att minska fördomarna?
Vi behöver prata öppet om psykisk ohälsa för att minska den okunskap och fördomar som fortfarande finns. Det är superbra att kända personer som Bianca Ingrosso, Thérese Lindgren, Mia Skäringer, Shirley Clamp, Nour El Refai, Johan Rheborg med flera talat öppet om sin psykiska ohälsa.
Vi är gruppvarelser, vi bevakar den egna gruppens intressen. Genom att känna till att vi omedvetet eller medvetet, kategoriserar människor och vara uppmärksamma på när vi gör det, kan vi förändra vårt beteende. Även sociala faktorer går att påverka, som hur vi betraktar vår ingrupp och vilka som räknas till denna. De vi uppfattar delar våra värderingar tycks vi vara mindre fördomsfulla mot. Om du ser mig som lik dig blir det mindre friktion mellan oss. Genom att framhäva våra likheter kanske vi kan minska fördomar grupper emellan.
Vi behöver skapa förutsättningar och jobba proaktivt med åtgärder för att främja god psykisk hälsa. Vi behöver också underlätta för personer som lever med psykisk ohälsa genom att erbjuda god vård och omsorg samt läkemedel när det behövs.
Fördomarna mot personer med psykisk ohälsa, gissar jag i första hand beror på okunskap. Och sådant du inte har kunskap om kan kännas lite läskigt.
🖤 Och du, det syns sällan utanpå hur en människa mår på insidan!
Hur tycker du att vi ska hantera den omfattande och växande gruppen med människor i alla åldrar som upplever psykisk ohälsa?
Senaste kommentarer