Om mig & vad jag inte visste då
Då
Jag sitter inomhus på en pall i baren på ett Ving-hotell på Gran Canaria. Min man har hyrt en röd motorcykel och är ute och kör med den. Våra barn är med i barnklubben på hotellet och ska uppträda för oss föräldrar. Precis när barnen äntrat scenen så börjar allting att snurra. Det svartnar för ögonen och jag tar tag i bardisken för att inte ramla omkull. Jag blir rädd och tänker att jag har blivit sjuk. Hjärtat galopperar vilt i bröstet. Av uppträdandet ser jag nästan ingenting. Vad jag inte vet då är att jag precis har fått min första panikångestattack.
Det här var i mitten av 1990-talet och jag hade nyligen fyllt 30 år. Jag åkte in några gånger till akuten och alla möjliga prover togs och alla visade att jag var fullt frisk. Så en gång när jag återigen, vit i ansiktet, satt och blev provtagen, kom en ung kvinnlig läkare som hade överhört mig och sade försynt. – Jag tror att du ska söka till psykakuten i stället. Därefter fick jag kontakt med psykiatriska öppenvården och gick i samtalsterapi i många år.
Nu
En nära anhörig blev allvarligt sjuk samtidigt som pandemin fick fart i Sverige. Min situation blev otroligt mentalt påfrestande där ett tag och jag är övertygad om att jag tog mig igenom det med hjälp av alla mina verktyg. Det fick mig att inse att jag har otroligt mycket självupplevd erfarenhet av att hantera panikångest och generaliserad ångest, expert kort och gott. Jag har också jobbat och pluggat hemifrån, på distans, i många år och har lång erfarenhet av det också.
Jag fick idéen under våren 2020, att jag skulle kunna dela med mig av mina erfarenheter och på så sätt hjälpa mina medmänniskor. Att den psykiska ohälsan ökar i alla åldrar är väl känt och det har naturligtvis blivit än sämre i och med pandemin. Fortfarande idag år 2022 är psykisk ohälsa skambelagt och många vågar inte söka professionell hjälp inom vården.
I bloggen kommer jag att dela med mig av tips & trix i en lättsam ton och hoppas också att det ska kunna bli ett levande forum där du som läsare kan få och ge stöd till andra.
Namnet – Att leva på distans 2.0 har jag valt därför att jag tycker att det kan innefatta så många svårigheter. Förutom att många lever sina liv till stor del på distans och en hel del mår dåligt av det så kan själva ordet distans också kopplas till psykisk ohälsa enligt mig. När jag har mått psykiskt dåligt så har jag upplevt att jag har varit distanserad från omvärlden. En är i sin egen jobbiga bubbla. Känner du igen dig?
Mitt namn är AnneLee Dufva och jag är mamma och farmor och ”marmor” och fru och matte till 2 hundar. www.bergamasco.se. Jag jobbar deltid med redovisning och jag pluggar på distans ungefär 50 % och har gjort det de senaste åren.
Vill du prenumerera på bloggen – fyll i ditt förnamn och din mejladress så får du ett mejl när nästa inlägg kommer.