Hur fattar du dina beslut? Visste du att arbetet med att ta beslut sker i två olika delar av hjärnan.
Reptilhjärnan versus pannloben.
Reptilhjärnan är den mest primitiva delen av hjärnan och har till uppgift att reagera snabbt på yttre hot, ursprungligen för att till exempel reagera snabbt då du mötte ett lejon på savannen.
Med reptilhjärnan tar du inte de mest övervägda besluten du kan. Utan du väljer den lösning som ger snabbast belöning.
Pannloben är den andra delen du använder för att ta beslut. Det är den smartaste delen av hjärnan. I stället för att reagera instinktivt hjälper den dig att reflektera över dina handlingar.
När du använder pannloben kan du sätta saker i perspektiv, genom att titta på tidigare upplevelser och jämföra med den aktuella situationen, samtidigt som du kan fundera över hur det kommer att påverka dig framåt.
Hur du väljer hänger till stor del ihop med dina känslor. Du styrs av rädslor, men också av den förväntade belöningen av beslutet. Du vill öka behaget så mycket som möjligt och minimera obehaget så mycket det går.
Impulserna från reptilhjärnan är ofta mycket starkare än de från pannloben. De var ju menade att hjälpa dig så att du inte skulle behöva tänka på ifall du skulle fly från lejonet eller inte, utan bara springa.
Texten är bland annat hämtad från en intervju med hjärnforskaren Katarina Gospic. Intervjun som jag tänkte hänvisa till är borttagen visar det sig, men sök på Katarina Gospic så kommer mycket kunskap upp.
Här kommer några tips från Katarina Gospic.
💛 Det bästa är att förstås att hålla sig lugn. Det hjälper till att minska den emotionella stressen, ger större utrymme för pannloben och därmed bättre övervägda beslut. Kräver träning och kontroll. Öva till exempel in rutiner utifrån en förutbestämd ordning, så som sjukvårdspersonal gör. Om du blir provocerad under ett möte, men har tänkt ut argument för din sak innan, kommer du att kunna agera i stället för att bara reagera.
💙 När du agerar som du vill har du ofta en medveten tanke som avgör hur du agerar. Därför är det bra att ha en uttänkt plan och ha övat på den.
🧡 Vid black-out. Det kan du förhindra genom att vara förutseende. Att sätta en etikett på en känsla, minskar intensiteten. Att ge sig själv någon sekund att andas djupt är ett annat sätt att lugna ned sig.
💚 Om du inte lyckas hålla känslorna under kontroll kan du bli limbisk, det vill säga reagera med en panikreaktion som gör att du blir aggressiv, irriterad eller börjar styra dina kollegor. Det kan leda till att du tar onödigt stora risker. Även den här reaktionen går att förhindra genom att sätta en etikett eller ta en paus.
💜 Skapa tid om det går. Anledningen till att det är så bra att ta en paus är att du hinner reglera dina känslor. När du känner dig pressad, exempelvis av tidsbrist eller att någon är orättvis mot dig, går en signal till reptilhjärnan som signalerar hot. Men om du har tid att stanna upp hinner du koppla på pannloben. Då hinner känslorna lägga sig lite och du kan reflektera i stället för att bara reagera.
Nu ut på promenad.
Vilken del av hjärnan använder du mest?
Senaste kommentarer