Välj en sida

Visste du att du kan stävja psykisk ohälsa på jobbet?

⏳ Det här är till dig som upplever psykisk ohälsa på jobbet.

💡 Det här är till dig som har medarbetare med psykisk ohälsa.

Psykisk ohälsa innebär att du mår dåligt på insidan. Det går inte alltid att se att en person mår dåligt på insidan. Därav är det så viktigt att ha förebyggande rutiner som minskar riskerna att drabbas av psykisk ohälsa på jobbet.

Psykisk ohälsa är ett av de snabbast växande hoten mot folkhälsan i Sverige och antalet sjukskrivningar fortsätter att öka. Hårdast drabbade är kvinnor, där risken för att bli sjukskriven är 31 procent högre än för män, kvinnor tar oftast ett större ansvar för barn och familj.

Den psykiska arbetsmiljön måste börja ses som lika viktig som den fysiska. Arbetsgivaren har ett ansvar att uppmärksamma och arbeta proaktivt för att förebygga att någon blir sjuk.

Att ha problem med psykisk ohälsa är förenat med ett stort stigma. Inte minst i arbetslivet där det finns risk för diskriminering.

För arbetslivet finns begreppet arbetsrelaterad psykisk ohälsa. Här ingår depression, ångest, utmattningssyndrom och andra typer av stressrelaterade besvär.

Det finns flera orsaker bakom psykisk ohälsa på jobbet. De vanligaste orsakerna till att anställda upplever ohälsa på jobbet är.

⭐ Hög arbetsbelastning

💥 Stress

⭐ Konflikter

💥 Mobbning

⭐ Det sociala samspelet funkar inte

💥 Kränkande särbehandling

⭐ Sexuella trakasserier

💥 Hot och våld

⭐ Brister i den fysiska miljön

💥 Oro för arbetslöshet

⭐ Sömnsvårigheter

💥 Beroende och missbruk

Att gå från ett reaktivt till ett proaktivt förhållningssätt till psykisk hälsa har stora positiva organisatoriska effekter och kan ses som en långsiktig investering. Sjukskrivningar är kostsamma, både för företag och den anställda. Vägen tillbaka till arbetslivet kan bli lång och jobbig. Att fånga upp medarbetare innan det kommer till sjukskrivning är kostnadseffektivt.

Du behöver en hållbar arbetsmiljö. Den psykiska hälsan på jobbet behöver prioriteras. Friska medarbetare gynnar verksamheten. De förebyggande och preventiva åtgärderna är viktiga av flera skäl.

Psykiska sjukdomar innebär mer långvariga sjukfall jämfört med andra diagnosgrupper enligt Försäkringskassans socialförsäkringsrapport 2020:8. Rapporten fokuserar på dem som förvärvsarbetar i Sverige och är i åldrarna 20–69 år.

Vård, skola, omsorg och offentlig förvaltning är tydliga riskbranscher för sjukfrånvaro i psykiatriska diagnoser. Bland högutbildade dominerar stressrelaterade diagnoser och utmattningssyndrom sjukfrånvaron.

Bättre organisatoriska och sociala arbetsförhållanden kan ses som långsiktiga investeringar och har positiva effekter inte bara på sjukfrånvaron utan även på personalomsättning, produktivitet, hälsa och arbetsförmåga, ett hållbart arbetsliv helt enkelt.

Chefer och arbetsledare behöver känna till hur sjukdomar relaterat till psykisk ohälsa påverkar arbetsförmågan för att kunna stödja medarbetare som blir sjuka.

Vad kan arbetsgivare då göra för att förebygga eller stävja en medarbetares psykiska ohälsa?

💥 Skaffa kunskap och stöd

⭐ Ge stöd och handledning till medarbetare

💥 Uppföljning av frånvaro

⭐ Öppen och tillåtande kommunikation

💥 Anpassning av arbetsbelastning

⭐ Sjukvårdskontakt och behandling

💥 Ändrade arbetstider vid behov

⭐ Återhämtning både på kort och lång sikt

💥 Utvecklingsmöjligheter

⭐ Rättvis behandling av medarbetare

💥 Systematiskt arbetsmiljöarbete med uppföljning

⭐ Friskvårdsbidrag, uppmuntra till rörelse och motion

Medarbetarna behöver kunna påverka sin arbetsmiljö och var och en kan bidra utifrån sina förutsättningar. När vi trivs och mår bra fattar vi bättre beslut, presterar mer och gör ett bättre jobb.

Många med psykisk ohälsa vill jobba. De som jobbar har bättre självkänsla och känner att de tillhör ett socialt sammanhang. Det är viktigt med stöd för att personen inte ska känna tvivel över sig själv och sin förmåga att prestera.

Till dig som mår dåligt på jobbet. Försök att analysera det egentliga problemet. Livet är och känns, det är helt naturligt. Försök att förhålla dig till problemen på ett nytt sätt. Jag vet, det är lättare sagt än gjort men kanske kan det få dina tankebanor att snurra lite annorlunda.

Har du någon erfarenhet, kanske bra, kanske dålig?